Comorile din Biserica Malancrav

Comorile din Biserica Malancrav

Stiati ca, intr-un sat transilvanean aproape necunoscut – Malancrav, printul Charles al Marii Britanii a infiintat o fabrica de suc de mere? Ca se ingrijeste de istoria locului? Si de comunitatea de aici? Dar ce are deosebit aceasta asezare?

O familie de nobili ridica o biserica

Malancrav e o localitate din judetul Sibiu si se afla la 25 de kilometri de Sighisoara. Aici se gaseste o biserica evanghelica fortificata, construita in secolul al XIV-lea. Ridicarea asezamantului si istora localitatii se leaga de numele unei familii nobile – Apafi, careia regele Ungariei i-a daruit satul si alte cateva localitati invecinate.

In Malancrav, pe o colina, familia Apafi a ridicat o biserica.  A construit-o in stilul celorlalte asezaminte fortificate transilvanene, inconjurata de un zid protector. Din acesta, azi se pot vedea doar niste urme. Din fericire insa biserica s-a pastrat, cu usoare modificari realizate la inceputul secolului al XX-lea. Aproape intacta, dar afectata de trecerea secolelor, a ramas averea pe care aceasta o adaposteste.

O fresca unica

Este vorba de pictura interioara – cel mai bine pastrat ansamblu linear-narativ gotic, din secolul al XIV-lea. Sunt, in total, 53 de scene care redau secvente relevante din Vechiul si Noul Testament. De la Geneza, pana la patimile lui Iisus. Acestea alcatuiesc cea mai lunga fresca din bisericile sasesti transilvanene. Are 20 de metri, a fost realizata in jurul anilor 1350 si 1400 si e construita pe cinci registre. O vreme, in secolul al XIX-lea, a fost ascunsa sub un strat de var. A fost scoasa la lumina mai tarziu, in Primul Razboi Mondial.

Altarul inchinat Sfintei Fecioare

O alta piesa de rezistenta a bisericii e altarul. Are o pictura realizata pe mai multe panouri. In mijloc e Fecioara Maria (careia ii este inchinat lacasul), cu pruncul Iisus. Lor li se inchina Sfinta Clara si Arhanghelul Mihail, iar sfinte martire sunt pictate in jur. Si diferite scene din viata Mariei. Despre altarul poliptic se crede ca e cel mai vechi din Transilvania si a fost donat bisericii de contele Apafi.

Locuinta acestei familii se afla – odata – langa biserica. Era un conac, construit in secolul al XV-lea. Printul Charles l-a cumparat, in ruine. Si l-a restaurat. In apropierea lui si a bisericii, a ridicat fabrica de suc de mere.  

Locul preferat al turistilor

In periplul tau pe la bisericile fortificate din Transilvania, porneste de la Hotelul Mercure din Sighisoara. Cazeaza-te aici! Hotelul este situat la cateva minute de centrul cetatii. Preturile sunt atractive si conditiile de cazare raspund celor mai inalte exigente. Camerele spatioase, cu un design in stil tirolez; amabilitatea personalului; optiunile de relaxare si de divertisment oferite (SPA, programe cu muzica live) fac din Mercure Sighisoara Binderbubi locul preferat al turistilor.

Rezerva acum o camera la hotel Mercure Sighisoara Binderbubi!

Rezervati-va sejurul

alte evenimente in apropiere

Constanta
Muzeul Marinei Romane

Muzeul Marinei Romane

Aflati mai multe
Romania
Concert Andre Rieu

Concert Andre Rieu

De la 11. 6. 2016
Aflati mai multe
Sibiu
Festivalul International de Teatru Sibiu 2016

Festivalul International de Teatru Sibiu 2016

De la 10. 6. 2016 pana la 19. 6. 2016
Aflati mai multe
Sibiu
Sibiu Jazz Festival 2016

Sibiu Jazz Festival 2016

De la 23. 5. 2016 pana la 25. 5. 2016
Aflati mai multe