Dambovita. Istorie si legenda

Dambovita. Istorie si legenda

Un rau de legenda

Se spune ca Dambovita era fiica unui taietor de lemne sarac, care o crescuse singur. Cei doi traiau intr-o padure de la poalele unui munte. Fata il iubea pe un cioban, Bucur, pe care il stia din copilarie. Intr-o noapte, la usa taietorului de lemne bate un print, care cere ajutor, pentru a ajunge in varful muntelui. Dambovita se ofera sa-i fie calauza. Dupa drumul pe care-l fac impreuna, tanarul o cere de sotie, dar fata il refuza. Barbatul se dovedeste a fi duhul muntelui. El voise doar sa incerce loialitatea fetei. Inainte de a o lasa sa plece, ii da un cutit.

Bucur vine sa o caute pe Dambovita. Si o gaseste. Indoindu-se de fidelitatea ei, o supune unui test. Ii cere sa loveasca o piatra cu-acel cutit primit in dar. Daca piatra nu va ramane intreaga, inseamna ca i-a fost credincioasa.

Din locul in care Dambovita loveste, apare un rau. Acesta ii va purta numele. Si va strabate orasul intemeiat de Bucur.

Putina istorie

Bucurestiul s-a dezvoltat de o parte si de alta a acestui rau, care traverseaza capitala pe o distanta de aproximativ 22 de kilometri.

In trecut, Dambovita a costituit principala sursa de apa a locuitorilor de aici. Producea insa si catastrofe, de aceea, dupa inundatia din 1864, Alexandru Ioan Cuza va amenaja raul, dupa planurile inginerului Grigore Cerchez, proiectul incheindu-se in 1880.

Apoi, pe Dambovita se construiesc poduri si apar instalatii moderne de alimentare a orasului. Devenind din ce in ce mai murdara, in anii interbelici este acoperita partial cu placi de beton. Vor fi indepartate abia in perioada comunista, pentru serioase lucrari de canalizare.

Alte istorii

Ca turist, afli asemenea povesti facand un tur ghidat pe malul Dambovitei. Exploreaza, de pilda, cea mai vizitata portiune a cheiului: Splaiul Independentei si Splaiul Unirii.

In Piata Natiunilor Unite, vezi o fantana cu un bust masculin: Fantana George Emil Lahovary. Monumentul a fost ridicat in 1903, in memoria acestui jurnalist si diplomat, ucis intr-un duel. A fost victima lui Nicolae Filipescu, un politician cu notorietate, caruia i-a adus acuzatii politice.

Inaintand pe Splaiul Independentei remarci Palatul de Justitie - impresionant prin dimensiuni si prin stilul arhitectonic, influentat de Renasterea franceza. Cladirea a fost construita in perioada 1890-1895, dupa planurile arhitectilor Albert Ballu si Ion Mincu. Primul e responsabil de proiectarea Tribunalului din Paris si a Palatului de Justitie din Bruxelles. Al doilea a fost implicat si in ridicarea Ateneului. 

In plimbarea ta spre Piata Unirii, poti sa te abati din drum, ca sa petreci cateva ore in Centrul Vechi. Sau poti sa treci pe la Fantanile din Piata Unirii: in serile de weekend, din mai pana in octombrie, spectacolul lor e memorabil.

Pentru cumparaturi, opreste-te la Unirea Shopping Center. Iar dupa aceea continua-ti promenada pe cheiul Dambovitei, luand-o spre Biblioteca Nationala a Romaniei. Intre timp, te poti relaxa la una dintre terasele de pe mal.

Dupa o asemenea plimbare, momentele de odihna la Mercure Hotel Unirii vor fi nepretuite. Mai ales ca aici ai parte de ospitalitate desavarsita si de servicii exemplare. In plus, hotelul se afla aproape de puncte de atractie pe care nu ai voie sa le ratezi cat vei sta in Bucuresti: Palatul ParlamentuluiCatedrala NationalaOpera Nationala si multe altele.

Rezerva acum o camera la hotel Mercure Bucuresti Unirii!

Rezervati-va sejurul

alte evenimente in apropiere

Constanta
Muzeul Marinei Romane

Muzeul Marinei Romane

Aflati mai multe
Romania
Concert Andre Rieu

Concert Andre Rieu

De la 11. 6. 2016
Aflati mai multe
Sibiu
Festivalul International de Teatru Sibiu 2016

Festivalul International de Teatru Sibiu 2016

De la 10. 6. 2016 pana la 19. 6. 2016
Aflati mai multe
Sibiu
Sibiu Jazz Festival 2016

Sibiu Jazz Festival 2016

De la 23. 5. 2016 pana la 25. 5. 2016
Aflati mai multe