De unde vine denumirea parcului Cismigiu?

De unde vine denumirea parcului Cismigiu?

Imaginati-va ca va plimbati pe Calea Victoriei si vreti sa va retrageti pentru cateva minute intr-un colt de natura, in mijlocul orasului. Incotro va indreptati pasii?

Cea mai veche gradina publica din Bucuresti

Raspunsul este, desigur, in parcul Cismigiu. Situat chiar in centrul Bucurestiului, parcul este locul in care se strang turisti si localnici, copii, tineri si varstnici, pentru a se relaxa, a face o plimbare pe aleile umbrite de copaci, departe de tot ceea ce inseamna cotidian.

Desi cu totii ne referim la ea drept parc, denumirea corecta este Gradina Cismigiu si este cea mai veche amenajare naturala de acest tip din Bucuresti. Cu o suprafata de aproximativ 16 ha, marginita de doua bulevarde mari – bd. Elisabeta si bd. Schitu Magureanu – locatia este clasata pe lista monumentelor istorice din Bucuresti.

Gradina Marelui Cismegiu

Totul a pornit la finalul secolului al XVII-lea, cand domnitorul Tarii Romanesti a poruncit construirea a doua cismele in Bucuresti, supravegheate de marele cismegiu, specialistul in domeniu. Cismeaua de langa strada Stirbei Voda s-a transformat intr-o balta imensa, devenita ulterior lac, numit, in folclorul popular, lacul Cismegiu. Jumatate de secol mai tarziu, domnitorul Gh. Bibescu a chemat gradinarul peisagist responsabil de gradinile imperiale din Viena sa amenajeze locul, dupa ce lacul a fost secat.

Lucrarile de infrumusetare au durat sapte ani. La finalul acestora, gradina s-a transformat in cel mai frecventat parc de catre iubitorii de natura si cupluri care nu voiau sa fie in vizorul ochilor plini de prejudecati ai vremurilor; era, de asemenea, locul de intalnire al celor mai bogati si insemnati oameni ai epocii, pentru o vreme fiind interzis accesul general. Daca gradina ar putea vorbi, ar fi sursa unor adevarate romane!

Un patinoar, langa ruinele unei manastiri

In cei 165 de ani pe care ii implineste anul acesta, parcul Cismigiu a strans nenumarate curiozitati si asocieri interesante. Patinoarul de care se bucura copiii anual si-a inceput traditia in 1883, cand una dintre cele mai geroase ierni a transformat lacul intr-o mare de gheata pentru cei mici. Cu mai bine de un veac inainte de aparitia patinoarului, in parc a fost construita o manastire, din care pornea un tunel secret. Tunelul facea legatura intre Palatul Cretulescu si malul Dambovitei. Astazi, ii putem admira ruinele La Cetate.

Un pas de la Hotelul Novotel pana la parcul Cismigiu

In imediata apropiere a parcului se afla Hotelul Novotel Bucharest City Center, locul in care te poti bucura de confort si relaxare in timpul vizitei tale in Bucuresti. Observa frumusetea orasului strabatand Calea Victoriei, retrage-te pentru cateva minute in cea mai veche gradina a marelui Cismegiu, apoi bucura-te de o cina delicioasa la restaurantul hotelului.

Rezerva acum o camera la Hotel Novotel Bucharest City Center!

Rezervati-va sejurul

alte evenimente in apropiere

Constanta
Muzeul Marinei Romane

Muzeul Marinei Romane

Aflati mai multe
Romania
Concert Andre Rieu

Concert Andre Rieu

De la 11. 6. 2016
Aflati mai multe
Sibiu
Festivalul International de Teatru Sibiu 2016

Festivalul International de Teatru Sibiu 2016

De la 10. 6. 2016 pana la 19. 6. 2016
Aflati mai multe
Sibiu
Sibiu Jazz Festival 2016

Sibiu Jazz Festival 2016

De la 23. 5. 2016 pana la 25. 5. 2016
Aflati mai multe